Meny ☰ Rankhyttan Boende Bröllop Konferens Historia

Smått ur Rankhyttans historia

Rankhyttans Herrgård är en så kallad Bergsfrälsegård, med anor ända från 1200-talet, är en av de första hyttorna där malm från Falu Koppargruva förädlades. Rankhyttan är mest känt för att det var hit Gustav Vasa (okt 1520)- enligt den samtida biskopen Peder Schwartzs krönika begav sig när han flydde upp till Dalarna för att få dalkarlarna att resa sig mot den danske kungen Kristian Tyrann, som då regerade även i Sverige.

Gustav Vasa och ägaren av Rankhyttan, bergsmannen Anders Persson, hade varit studiekamrater vid Uppsala universitet, men Gustav Vasa var osäker på Anders Perssons lojalitet och tog därför tjänst som dräng på gården. Gustav avslöjades av en piga. Anders Persson vågade då inte gömma Gustav på Rankhyttan utan sände honom vidare till Ornässtugan.

Rankhyttans Herrgård består i dag av ett flertal byggnader från olika tidsepoker. Kungsladan är den mest berömda (skyddat riksmonument sedan 1668). Byggnaderna är i dag renoverade och utrustade för att möta dagens krav på en väl fungerande konferensanläggning.

Rankhyttans Herrgård har således en miljö som är unik. Den historiska miljön i väggarna kryddas nattetid med en alldeles speciell atmosfär av länsjägmästare Dybeck, Svarta Damen och vaktmästaren Rune...